Ideeën voor Groen-blauw Horstlanden-Veldkamp

Groenplan voor de Zuiderspoorbeek

15-06-2023  •  9 opmerkingen  •  Redactie Stem van Enschede  •  Groen-blauw Horstlanden-Veldkamp

Toelichting op het plan – Blekerstraat tot Emmastraat

Lichtgroene bomen = bomen die er nu al staan Donkergroene bomen = bomen die worden geplant Roze = vakken voor planten en struiken

Langs de beek planten we hetzelfde soort bomen als die er al staan. De huidige en nieuwe bomen vormen dan mooi een geheel. De rij bomen past bij de lijn van de beek. 

De bomen langs het Blekerpad tussen de Ereboog en de Emmastraat zijn kwetsbaar voor de graafwerkzaamheden voor de beek. We denken dat ze dit niet overleven. Daarom halen we deze bomen weg. Helaas kunnen we de bomen niet ergens anders terug planten. Ze hebben teveel schade aan de bast. We verbeteren de grond en planten nieuwe bomen op ongeveer dezelfde plek.

Bewoners gaven aan dat ze het Regenboogveld saai en kaal vinden. Ook zijn er nu weinig verschillende planten en dieren in de omgeving. Met nieuwe bomen en planten van verschillende soorten veranderen we dat. We kiezen voor planten en bomen die aantrekkelijk zijn voor mensen en dieren. Dat zijn bloeiende soorten. Sommige soorten hebben ook besjes.

We planten extra bomen. De bomen zorgen voor schaduw op het veld. Het zijn verschillende soorten: bomen met bloemen, met bladeren die verkleuren in de herfst en bomen die groen blijven in de winter. Zo is er in elk seizoen iets te zien.

Rond de beek en in het veld maken we vakken voor planten. Hier plaatsen we lage en middelhoge planten en struiken. De hoogteverschillen zorgen voor dynamiek. De struiken breken het uitzicht. 

De planten hebben verschillende kleuren en vormen. Ze bloeien op verschillende momenten. Ook zijn er planten met een mooie bladkleur in de herfst. En planten die in de winter groen blijven. Struiken zijn een schuilplaats voor vogels. De struiken met bessen in de herfst geven voedsel aan vogels.   

Toelichting op het plan – Emmastraat tot Pathmossingel

Lichtgroene bomen = bomen die er nu al staan Donkergroene bomen = bomen die worden geplant Roze = vakken voor planten en struiken

Aan de noordkant van de beek staat een rij lindes in het Volkspark. Deze willen we koste wat het kost behouden. Twee lindes zijn ongezond. Die moeten we binnen 5 jaar weghalen. Daarom maken we de doorgang van de beek op deze plaats. We planten een extra linde in de bomenrij om de rij op te vullen.

Aan de zuidkant van het fietspad planten we nieuwe bomen. Dit is dezelfde soort als langs het Blekerpad.

Bij de ingang van het Volkspark is een klein stukje grond waar veel verandert. We moeten hier rekening houden met de beek, het transformatorhuisje verderop langs de beek, de breedte van het fietspad en de aansluiting tussen het bestaande en nieuwe fietspad. Ook willen we de mooie, statige tulpenbomen behouden. Dit betekent dat we op deze plek 2 eiken, een berk, kastanje en walnoot weghalen. We hebben onderzocht of we ergens anders kunnen terugplanten. Daar zijn ze niet gezond genoeg voor. 

De 3 walnootbomen blijven staan. We planten 2 nieuwe bomen. Een kersenboom die in de lente witte bloemen heeft. En een statige tulpenboom die past bij de ingang van een park. Ook maken we hier een paar vakken met verschillende bloeiende planten. 

Deel je mening!

Deel je mening onderaan deze pagina! Let op: hier heb je wel een account voor nodig! Maak een account aan. Of log in als je al een account hebt.