Ga terug

Dutch Innovation District

Peter Oosterwijk Peter Oosterwijk  •  24-02-2022  •    4 opmerkingen  •  Actieplan Binnenstad  • 

Visualisatie van mogelijke locatie

Enschede is de stad van Creativeit, Innovatie en Technologie. In de binnenstad is dat profiel niet zichtbaar. Het Dutch Innovation District is een nieuw te bouwen verwonderings en ontmoetingsexperience in het hart van de stad. Een permanente iconische plek. Onze Kunsthal. Ons Mediaplaza. Ons Forum. Onze Eiffeltoren. Maar dan met ons DNA.

Dutch Innovation District geeft het stadshart het creatieve en innovatieve karakter en de vibe waarom we gekend willen zijn. Op 4 sporen geeft Dutch Innovation District invulling aan ons DNA. 

 • Een plek voor Open Innovatie, waar wordt samengewerkt met bewoners, wetenschappers, studenten, geeks en kunstenaars en waar maatschappelijke innovaties ontstaan. Anders dan andere plekken in de stad waar bedrijven en communities samenkomen zorgt Dutch Innovation District voor een hartslag oor periodiek challenges en workshops te initieëren rond thema's die ons allemaal aangaan. Gezonder, comformtabeler en veiliger leven, energie en mobiliteit, media en digitale diensten, afvalreductie en hergebruik, voedselinnovatie, slimme steden en mobiliteit. Vaste moderatoren, experts en coaches voeden de labs en werkplaatsen waar met 3d-printers, ontwerpers en programmeurs ideeën tot leven worden gewekt. Verbindingen met alle onderwijsinstellingen zorgen er voor dat kennis gedeeld wordt en studenten en leerlingen gevoed worden met kennis en inspiratie.
 • Een plek waar hedendaagse innovaties tastbaar worden. Vindingen enn uitvindres waar Nederland én Enschede trots op (hoort te) zijn worden tastbaar. WiFi komt uit Enschede, Hollywood films draaien door onze technologie, Youtube vindt hier de oorsprong, geheugenmetaal, medicijnen tegen parkinson en vogeldrones. We creëren exposities met een vaste basis en iedere 3 maanden wisselende exposties over gezondheid, bockchain technologie, circulariteit, drones, techfashion, deepfakes en AI. Met deze exposities brengen we innovatie en technologie dichterbij de bewoners en de bezoekers van de stad. 
 • Dutch Innovation District is in te zetten al congreslocatie voor ondernemers, studenten, professionals. Het stadscentrum, heeft naast Concordia en Wilminktheater, geen dedicated congreslocatie. het district ademt continu inspiratie, bruist van creativiteit en ondernemerschap en is daarmee een logische plek voor zakelijke evenementen. Waaronder de Dutch Innovation Days.
 • Dutch Innovation District zorgt voor cross-overs in de stad, regio en in een straal van 150 kilometer. Waar veel events, (netwerk-)organisatie en sectoren veelal binenn de eigen bubble evenementen organiseren zorgt Dutch Innovation District voor verbinding en assambleert initiatieven. Kunstenaars worden aan wetenschappers gekoppeld. Jonge internationals worden in lokale communities opgenomen. Ondernemers komen in aanraking met pioniers vanuit het hele land. Binnen gaat naar buiten, buiten wordt naar binnen gehaald. 

Uiterst zichtbaar en toch verstopt. De zendmast in vanuit alle windrichtingen van de stad zichtbaar. Toch vaak onopgemerkt voor bezoekers en bewoners. Door de mast architectonisch te betrekken bij Dutch Innovation District ontstaat een ware landmark. Is de mast jou wel eens opgevallen? https://youtu.be/frJ9BfAjD5Q

Locatie: Deze locatie is aanpalend aan de telefooncentrale van Twente. Delen van het pand zijn in te richten als co-working area's. Het expositiedeel wordt nieuw gebouwd. Door glazen loopbruggen aan weerszijden worden de struinstraten van de stad meer betrokken in de looproutes. De zendmast wordt uitgebouwd tot een iconische landmark. Waar de zendmast feitelijk onzichtbaar is wordt het een opvallende aandachtstrekker.

Idee ingediend door: Dutch Innovation Organisation

Je moet inloggen of je registreren om te kunnen reageren.
 • wesleylam31

  Geweldig idee!

  1 stem  | 
  1
  0
  Geen reacties
  • Steven

   Tof ! Wellicht combineren met de hele aanpak van dat plein? Mede ook als Concordia naar het plein verhuist?

   1 stem  | 
   1
   0
   Geen reacties
   • aaps

    Interessant plan, maar door dat filmpje heb ik wel een beetje het idee dat ik op ieder moment kan worden aangevallen door deze antenne.
    Hoe dan ook mijn stem heb je ! (ofwel een ervan !)

    1 stem  | 
    1
    0
    Geen reacties
    • Marieke

     Dit vind ik echt een geweldig plan. Het past goed bij Enschede als stad van innovatie en technologie. En het is mooi te combineren met andere ideeën. Bijvoorbeeld een leuk "spaans" ontmoetingsplein ervoor, met hippe koffietent en gezellige bankjes. Dan nog wat van de smartshops, gsmwinkels en andere trashy ondernemers weg uit de aanloop vanaf het station en Enschede heeft een entree die de stad verdient.

     Geen stemmen  | 
     0
     0
     Geen reacties
     Geen mijlpalen gedefiniëerd