Ideeën voor Drienerweg: plan voor planten en bomen

Plan voor planten en bomen, per straat

14-07-2023  •  11 opmerkingen  •  Redactie Stem van Enschede  •  Drienerweg: plan voor planten en bomen

Drienerweg

De bestaande bomen voor huisnummers 104 t/m 114 zijn gezond. Deze bomen blijven staan. De berken in de straat vervangen we door nieuwe bomen. In de straat is genoeg ruimte voor een wat grotere en bredere boom. De nieuwe boom is een winterlinde (Tilia cordata ‘Greenspire’). De winterlinde wordt tussen de 12 en 20 meter hoog. De vorm van de bladerkroon wordt ovaal. De kroon is halfopen; er schijnt licht door de bladeren heen. De winterlinde bloeit in juni en juli met lichtgele geurende bloemen. De boom is aantrekkelijk voor bijen en vlinders. 

De hagen voor de huisnummers 104 t/m 114 vervangen we door nieuwe hagen. De hagen bestaan uit struikkamperfoelie. Deze soort blijft ook in de winter groen. 

We planten de planten in vakken. Aan de kant met de oneven huisnummers komen bloeiende lage struiken met roze bloemen. Aan de kant met de even huisnummers komen smalle en brede vakken. In de smalle vakken komen kleurrijke bloeiende vaste planten en siergrassen. In de brede vakken zetten we geel bloeiende struiken. Deze houden in de winter hun bladeren. 

Schaperstraat

De Schaperstraat is een smalle straat. We halen alle bomen weg. Voor de nieuwe bomen kozen we voor een meidoorn (Crataegus monogyna ‘Stricta’). Deze smalle boom heeft de vorm van een zuil. De boom blijft wat kleiner. Hij wordt tussen de 8 en 10 meter hoog en maximaal 3 meter breed. De meidoorn bloeit in mei met geurende witte bloemen. Deze bloemen trekken bijen en vlinders aan. De boom krijgt in het najaar een mooie gele herfstkleur.

Aan de kant met de even huisnummers staan de auto’s op de straat geparkeerd. Tussen de auto’s en stoep komt een strook met planten. We kiezen hier voor de spierstruik. Dit is een lage roze bloeiende heester, een sterke plant die tegen een stootje kan. Aan de kant met de oneven huisnummers vullen we de vakken met kleurrijke bloeiende vaste planten en siergrassen. 

Minister de Visserstraat

In de Minister de Visserstraat blijven alle bomen staan. We planten 1 extra boom voor huisnummer 28/30. Dat wordt een smalbladige es (Fraxinus angustifolia ‘Raywood’). Net zoals de bomen die er al staan.

Voor de huisnummers 48 t/m 56 planten we de vakken opnieuw in met sneeuwbes. Dit is een struik die laag blijft. De sneeuwbes krijgt roze besjes die aantrekkelijk zijn voor vogels. In de vakken staan al rode rozenstruiken. Deze gaan we hergebruiken en krijgen een nieuwe plek midden in het plantvak. Voor de huisnummers 15 t/m 38 staan beukenhagen. Deze zijn van goede kwaliteit en blijven staan. In de vakken zetten we vaste planten en siergrassen. Een paar soorten behouden in de winter hun bladeren. Van februari tot november bloeit er altijd wel één van de plantensoorten in dit vak. 

Minister Idenburgstraat

In de Minister Idenburgstraat vervangen we alle bomen. Wij hebben gekozen voor een beverboom (Magnolia kobus). Dit is een middelgrote boom die tussen 8 en 12 meter hoog wordt. De bladerkroon is halfopen; er schijnt licht door de bladeren heen. De boom bloeit in maart en april met grote witte geurende bloemen. 

Aan de kant met de oneven huisnummers planten we geel bloeiende lage struiken. Als het in de winter niet te hard vriest, houdt de struik zijn bladeren. Aan de kant met de even huisnummers komen kleurrijke bloeiende vaste planten en siergrassen.