Tekst Rijbewijs op website Enschede.nl

Beschrijving

Deze tekst is al beoordeeld door inwoners. De tekst is hierop aangepast. Heb jij ook gereageerd? Hartelijk dank voor je hulp! Je kunt de verbeteringen bekijken. Reageren op deze tekst is nu niet meer mogelijk.

Aanvullende informatie

- Je moet een account hebben om te reageren. - Je kunt de teksten het beste bekijken op een laptop of computer.

Je bekijkt nu

Bekijk de samenvatting van de wijzigingen
bijgewerkt op 04 jul 2023
Inhoudsopgave
Tekst

RIJBEWIJS

U verlengt uw rijbewijs online via de RDW. U betaalt online meteen de kosten. Na 2 werkdagen kunt u uw nieuwe rijbewijs ophalen bij het Stadskantoor. Een afspraak maken is niet nodig. Op RDW.nl leest u wat u moet meenemen en wat de voorwaarden zijn.

Rijbewijs verlengen via de RDW

Uw eerste rijbewijs vraagt u aan via de gemeente. U maakt online een afspraak en betaalt online de kosten. U heeft DigiD nodig. 5 werkdagen na uw afspraak kunt u uw rijbewijs ophalen bij het Stadskantoor. Hiervoor hoeft u niet opnieuw een afspraak te maken.

Eerste rijbewijs aanvragen

UITBREIDEN RIJBEWIJS

U heeft een rijbewijs nodig voor alle voertuigen: van bromfiets tot bus. Misschien had u al een rijbewijs en heeft u nu het examen gehaald voor nog een voertuig. Bijvoorbeeld: u had al een brommerrijbewijs en heeft nu ook het examen voor een personenauto gehaald. Dan moet u het bestaande rijbewijs laten uitbreiden. Ook dit doet u online via de RDW.

KOMT U ER VIA DE WEBSITE NIET UIT

Wanneer het u niet lukt om het rijbewijs online aan te vragen, kom dan langs in het Stadskantoor. Maak eerst online een afspraak of bel telefoonnummer 14 053 (+31 53 481 81 81 vanuit het buitenland). U betaalt de kosten voor het rijbewijs tijdens uw afspraak. 5 werkdagen na uw afspraak kunt u uw rijbewijs ophalen bij het Stadskantoor.

Meenemen

 • Geldig identiteitsbewijs
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de officiële eisen
 • Uw oude rijbewijs, bij verlengen of uitbreiden

GEZONDHEIDSVERKLARING

Een gezondheidsverklaring is soms verplicht bij het halen of verlengen van uw rijbewijs. Dit is zo als 1 van de volgende situaties van toepassing is:

 • U bent 75 jaar of ouder
 • U heeft gezondheidsklachten die van invloed kunnen zijn op uw rijgedrag
 • U heeft een rijbewijs met categorieën C, CE, D of DE

U kunt een gezondheidsverklaring online aanvragen bij het CBR. U kunt een gezondheidsverklaring ook afhalen en betalen in het Stadskantoor. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

SPOEDAANVRAAG

Als u snel een rijbewijs nodig heeft, kunt u een spoedaanvraag doen. U moet dan online een rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Doe dit voor 14.00 uur. Afhalen kan dan meestal de volgende werkdag na 10.00 uur.

RIJBEWIJS KWIJT OF GESTOLEN

 • U kunt online aan de RDW doorgeven dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Uw rijbewijs wordt meteen ongeldig.
 • U kunt ook aan de gemeente doorgeven dat uw rijbewijs kwijt of gestolen is. Maak een afspraak en vraag meteen een nieuw rijbewijs aan. De gemeente maakt een verklaring van vermissing.

BEGELEIDERSPAS

Wie 17 jaar is, heeft na het halen van het rijexamen een begeleiderspas nodig. Een begeleiderspas aanvragen kan online bij de RDW.

KOSTEN

 • Rijbewijs: € 48,15
 • Extra kosten spoedprocedure: € 34,10
 • Gezondheidsverklaring: € 41

MEER INFORMATIE

Buitenlands rijbewijs omwisselen