Tekst Welzijn Wijkwijzer website

Beschrijving

Fijn dat je ons laat weten wat je vindt van deze tekst! De gemeente biedt deze tekst aan op de website van de gemeente.

Aanvullende informatie

- Je moet een account hebben om te reageren. - Je kunt de teksten het beste bekijken op een laptop of computer.

Je bekijkt nu

Bekijk de samenvatting van de wijzigingen
bijgewerkt op 08 feb 2023
Inhoudsopgave
Tekst

WELZIJN

Gezondheidsklachten en lichamelijke klachten hebben soms grote gevolgen voor uw leven. De Wijkwijzer helpt u bij het vinden van oplossingen. Hierdoor nemen uw klachten af. Of u leert om te gaan met de situatie.

IK WIL MIJN GEZONDHEID VERBETEREN

Bij lichamelijke klachten kan sporten of bewegen een groot verschil maken. Uw gezondheid verbetert al met een dagelijkse wandeling. Kijk voor sport- en beweegmogelijkheden op:

Kijk ook eens bij het wijkcentrum bij u in de buurt. Misschien wilt u sporten of bewegen, maar weet u niet waar u moet beginnen. Een beweegmakelaar kan dan helpen. U gaat tijdens een gratis gesprek samen op zoek naar een geschikte activiteit. De beweegmakelaar is aanwezig bij de Wijkwijzer. 

SPORTEN MET EEN HANDICAP Ook met een handicap is het mogelijk om te sporten. Via Uniek sporten vindt u diverse sporten in uw eigen omgeving. U kunt er zelfs gratis een tijdelijk sporthulpmiddel lenen. Bijvoorbeeld een sportrolstoel of aankoppelbare handbike. Zo kunt u zonder hoge kosten een sport uitproberen. Het lenen van een sporthulpmiddel verloopt via een intakegesprek. U krijgt dan ook informatie over de mogelijkheden en de voorwaarden. Kijk voor een sport in de buurt en de uitleen op Uniek Sporten

HULP IN HUIS

Door gezondheidsklachten heeft u misschien hulp in huis nodig.  Familie, buren of vrienden kunnen u misschien ondersteunen. Bijvoorbeeld met boodschappen doen of schoonmaken. U kunt ook een schoonmaker inhuren of een vrijwilliger vragen. Kijk op Vrijwilligerswerk.

Ook de Wijkwijzer biedt hulp. Kijk bij Hulp regelen. Een medewerker van het wijkteam bespreekt eerst met u wat u nodig heeft. Daarna bekijkt de medewerker samen met u welke oplossingen mogelijk zijn. 

PSYCHISCHE KLACHTEN

Heftige gebeurtenissen kunnen een grote invloed op u hebben. Dit kan leiden tot (langdurige) klachten, zoals een angststoornis, burn-out of depressie. Bespreek uw klachten met uw huisarts. Als het nodig is, verwijst de huisarts u door naar een specialist.

U kunt ook in gesprek gaan met een medewerker van het wijkteam. Deze medewerker is opgeleid om klachten te onderzoeken en te begrijpen. Soms is een gesprek al genoeg. De wijkteammedewerker heeft contact met andere organisaties voor als u meer hulp nodig heeft.

Zoek hulp bij zelfmoordgedachten:

HUISELIJK GEWELD, KINDERMISHANDELING EN MENSENHANDEL

Zie Huiselijk geweld, kindermishandeling en mensenhandel. Bel 112 bij direct gevaar. 

IK ZOEK HULP OM VAN MIJN VERSLAVING AF TE KOMEN

Heeft u besloten uw verslaving aan te pakken, dan mag u daar trots op zijn. Het is niet makkelijk om van gewoonte te veranderen. Praten kan dan helpen. Ixta Noa en Tactus Verslavingszorg bieden ondersteuning bij het werken aan uw herstel. Bijvoorbeeld met gesprekken met een ervaringsdeskundige, contact met lotgenoten of online hulp. Neem contact op met:

Een medewerker van Tactus Verslavingszorg is aanwezig bij de Wijkwijzer in het stadsdeel Centrum. 

ANONIEM PRATEN

Soms heeft u behoefte aan een gesprek, maar wilt u liever niet uw naam bekendmaken.  Bel de Luisterlijn via 088 - 07 67 000. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

CONTACT MET DE WIJKWIJZER

Komt u er online niet uit, loop dan binnen bij de Wijkwijzer in uw buurt. Een wijkteammedewerker gaat met u in gesprek om:

  • Klachten te verhelderen

  • Te onderzoeken waar klachten vandaan komen

  • Te bespreken hoe u en uw omgeving met klachten om kunnen gaan

Bel met 053 -- 481 79 00, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Of kom langs bij een Wijkwijzer bij u in de buurt.